Емилија од Кочани: „Како животот ми се разубави откако си земав кученце од расата бишон фризе?“

„Бишон фризе е добропозната раса, доста популарна во последно време, препознатлива по нивното кадраво снежно-бело влакно. Поради тоа за оваа раса уште се вели дека личи на облаче или памучно топче и мојата Лора изгледа токму така…“, раскажува Емилија (25) за CRNOBELO.com.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-01.jpg

Емилија (25) од Кочани е дипломиран економист и сопственичка на милениче од расата бишон фризе по име Лора.

Таа вели дека нејзиниот живот драстично се подобрил откако Лора станала дел од нејзиното секојдневие.

Зошто е убаво да се чува куче и каква нега бара миленик од расата бишон фризе, Емилија споделува за CRNOBELO.com:

„Отсекогаш се велело дека кучето е најдобар пријател на човекот и многупати досега се покажало дека оправдано ја заслужува оваа ’титула‘. Кучето е единствено суштество на земјата кое ве сака повеќе од себеси. Тоа е искрено животно кое се приврзува за човекот. Само куче со часови ќе Ве чека на прагот и ќе се израдува на вашето доаѓање без да праша каде сте биле. Доколку имате куче или сте љубител на кучиња сигурно ова веќе го знаете.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-03.jpeg

Чуваш милениче? Јас одговарам: Да, куче. Надвор го чувате? Не, внатре. И следува: „Па како можете внатре да го чувате, влакна нели имате насекаде, па нели мириса, како дозволувате дома милениче …“

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-02.jpeg

Многумина ќе се запрашаат зошто токму оваа раса. Бишон фризе е добропозната раса, доста популарна во последно време, препознатлива по нивното кадраво снежно-бело влакно. Поради тоа за оваа раса уште се вели дека личи на облаче или памучно топче.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-05.jpeg

Влакната на ова кадраво топче треба постојано да се чешлаат и негуваат, па така кучето го добива својот карактеристичен изглед.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-07.jpeg

Тие се добри за чување бидејќи е мала раса, не мирисаат, не се митарат погодни за чување и во стан, за фамилија со мали децa. Разиграни се, верни и интелигентни. Сакаат друштво, игри и мноогу галење.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-13.jpeg

Лора е моето прво куче, таа е стара 2 години и е многу поврзана со мене, што всушност може да се каже како мана за оваа раса на кучиња. Тие многу се поврзуваат со сопствениците и не трпат да бидат осамени долго. Не се одвојува од мене, спремна е да ме прати во секој чекор без било какви дресури и трикови.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-06.jpeg

Па, така ако сакате постојано да имате мир и да сте сами, оваа раса не е за вас и слободно прескокнете ја.

emilija-od-kochani-kako-zhivotot-mi-se-razubavi-otkako-si-zemav-kuchence-od-rasata-bishon-frize-11.jpeg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Дритон од Скопје чува шкотска мачка: „Оби е многу кроток, но не сака луѓето да го задеваат“ „Оби е шкотска раса и има 6 години. Го донесов од Софија, Република Бугарија и о...
Бил роден за време на Втората светска војна – Како изгледа еден од најстарите папагали во светот? Папагалот Коко има 84 години и е слеп, но неговите сопственици велат дека воопшт...
Браво! Низ скопските маала ќе бидат поставени 10 куќички за бездомни кучиња „Куќичките се новогодишен подарок за кучињата од групата урбани уметнички/герила...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg