Кулинарски трикови заради кои сите ќе мислат дека сте професионален готвач

Понекогаш наместо сол потребно е да додадете сок од лимон, а компирот ставен во блендер нема да стане пире туку лепило… Кои кулинарски трикови треба да ги знаете?

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-01.jpg

Сите сме свесни дека кулинарството е уметност и дека е неопходна сериозна посветеност за да успеете да креирате вистински ремек дела кога готвите.

Но, со кои трикови се служат професионалните готвачи, па нивната храна секогаш има побогат и пораскошен вкус, заради што ви се чини дека на домашно приготвените јадења секогаш им недостасува по нешто?

Во продолжение погледнете неколку кулинарски трикови што можеби не сте ги знаеле и ќе ви бидат од корист:

Лимон наместо сол

Често може да се случи да додавате сол кога сметате дека храната не е доволно вкусна, но професионалните готвачи знаат дека понекогаш не е до солта, туку до киселоста.

Ако вкусот на некоја храна не ви се допаѓа, пробајте да додадете сол, црн бибер и сок од лимон.

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-02.jpg

Лук и кромид

Никогаш немојте да ги потпржувате кромидот и лукот истовремено. На кромидот му требаат околу 8 минути за да омекне, а на лукот само 30 секунди.

Ако ги ставите заедно, лукот ќе изгори и ќе горчи.

Ако сакате јадењето да нема премногу силен вкус на кромид, користете црвен кромид.

Во однос на вкусот на лук треба да запомните дека ако лукот го ставите порано во готвењето, јадењето нема да мириса премногу на лук, а ако го ставите подоцна, ќе има посилен вкус и мирис.

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-06.jpg

Компир

Ако не сакате компирот да ви се распадне кога го варите, тогаш потребно е да додадете 1 лажица оцет во водата во којашто се вари.

Кога приготвувате пире, во варењето можете да додадете и 2-3 чешниња лук, што подоцна ќе ги испасирате и ќе добиете побогат вкус.

Никогаш не ставајте компири во блендер – наместо пире ќе добиете смеса што потсетува на густо лепило.

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-03.jpg

Зачини

Некои зачини даваат убав вкус, но може да бидат тешки за јадење или за џвакање.

Можете да ги ставите во филтер ќесичка или во чиста газа, за да го искористите нивниот вкус, но потоа лесно да можете да ги отстраните.

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-09.jpg.jpg

Пржење

Екстра девственото маслиново масло не е погодно за пржење храна. Тоа има пониска точка на горење, па заради тоа често храната е изгорена, а кујната е обвиена во чад.

Ова масло треба да се користи за салати и за свежа храна, а обичното маслиново масло може да се користи за готвење.

kulinarski-trikovi-so-pomosh-na-koi-site-kje-mislat-deka-ste-profesionalen-gotvach-07.jpg

Уште 5 трикови на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Кулинарски трикови за кои дури и искусните домаќинки ќе бидат благодарни Дали знаете како можете да го столчите црниот бибер ако немате мелница, или како...
Најчестите грешки при готвење со Air Fryer (со кои го уништувате апаратот) Апаратот нема доволно проток на воздух, внатре ставате влажна храна и не го чист...
10 кулинарски совети за оние кои не сакаат да поминуваат време во кујната Ако готвењето не ви е задоволство и не сакате да поминувате многу време во кујна...
10 јапонски кулинарски трикови (од кои многу можеме да научиме) Јапонците имаат едноставен тест за да ги селектираат доматите за сос и оние за с...
10 кулинарски грешки со кои ги уништувате здравите состојки на храната Сите знаат дека кога медот ќе се изложи на топлина ги губи своите здрави состојк...
12 кујнски алатки и трикови од Французите, кои ќе им послужат на сите домаќини и домаќинки Француската кујна е една од најпрочуените во светот, а жителите нa оваа држава с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg