Продукти кои се богати со калциум и ги зајакнуваат коските (а не се млечни)

Гравот не е богат само со протеини и хранливи влакна, туку и со калциум. 100 грама грав обезбедува приближно 143 милиграми калциум, што го прави одлична храна за здрави коски.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni01.jpg

Одржувањето на коските силни и здрави е од клучно значење за целокупната благосостојба, а клучен фактор е внесувањето доволно калциум.

Покрај млечните производи, постојат и неколку немлечни намирници кои може да ви помогнат во одржувањето на силни коски.

10 производи се добри за здравјето на вашите коски, а не се млечни:

Чиа семе

Ова семе е преполно со хранливи материи, вклучувајќи го и калциумот.

Само 100 грама чиа семе содржи 631 милиграми калциум, што го прави одличен додаток во вашата исхрана и здравјето на коските.

Соја

Сојата е одличен извор на калциум. Со 277 милиграми калциум на 100 грама, сојата е добар избор за оние кои сакаат да ги зајакнат своите коски.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni-02.jpg

Грав

Гравот не е богат само со протеини и хранливи влакна, туку и со калциум. 100 грама грав обезбедува приближно 143 милиграми калциум.

Семки од сончоглед

Со 78 милиграми калциум во 100 грама, семките од сончоглед се вкусен и здрав начин за поддршка на здравјето на коските.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni-03.jpg

Спанаќ

Овој лиснат зеленчук не само што е богат со железо, туку и со калциум и тоа 99 милиграми во 100 грама. Па, додајте спанаќ во вашите оброци со цел да ги зајакнете коските.

Брокула

Друг зелен зеленчук кој е одличен за коските е брокулата. Со 47 милиграми калциум во 100 грама, брокулата е вкусен додаток на секој оброк.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni-04.jpg

Варени јајца

Варените јајца содржат приближно 50 милиграми калциум во 100 грама, што ги прави одлична опција за зајакнување на коските.

Бадеми

Овие вкусни јаткасти плодови се добар извор на калциум.

Околу 30 грама бадеми обезбедуваат околу 80 милиграми калциум, што ги прави лесна опција за одржување на здравјето на коските.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni-05.jpg

Бамја

Овој зелен зеленчук можеби не е толку популарен како другите, но вреди да го додадете во исхраната токму поради неговата содржина на калциум.

Во 100 грама бамја има приближно 88 милиграми калциум, заедно со други важни хранливи материи.

Портокал

Не само што се доста освежителни, туку портокалите придонесуваат и за зголемен внес на калциум.

Со 40 милиграми калциум во 100 грама, портокалите се сочен и вкусен начин да ги одржувате силни вашите коски.

10-proizvodi-koi-vi-pomagaat-za-pozdravi-koski-a-ne-se-mlechni-06.jpg

М. Ѓ | Црнобело / фото: freepik.com

Би можело да ве интересира:

Како да се справите со вошките и што треба да знаете пред да почнете да го чистите детето? На гнидите им требаат од 5 до 10 дена за да се развијат во мали вошки, на кои па...
Кои промени на стапалата и ноктите можат да бидат знак за некаков проблем со здравјето? Ако имате многу сува кожа којашто се лупи, и покрај добрата нега на стапалата, м...
Што открива бојата (и текстурата) на семената течност за вашето здравје? Додека е нормално семената течност некогаш да има бледожолта нијанса, ако ова тр...
Работи кои НЕ треба да ги правите ако се будите среде ноќ (за да заспиете полесно) Не го допирајте телефонот и не гледајте колку е часот. Што да НЕ правите ако чес...
Луѓе кои имале рак откриваат кои симптоми ги натерале да се проверат „Имав мал чир на устата што го игнорирав, но мојата мачка почна да ми ја душка у...
„40 дена пиев само сок од портокал и не јадев ништо - се чувствувам многу поздраво“ Жена од Австралија која 40 дена не консумирала ништо освен сок од портокал, вели...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg