Како да го спречите икањето и уште 7 едноставни решенија за чести секојдневни проблеми

Икање, поткршен нокт, подуен стомак - некои проблеми се случуваат толку често што не постои личност на која не ѝ се познати.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi01.jpg

Но, како за речиси секој проблем, и за овие има практично решение.

Во продолжение погледнете 8 едноставни решенија за секојдневни проблеми што им се познати на сите:

Како да го избегнете статичкиот шок?

Сите сме почувствувале електростатички шок, како кога се ракуваме со некого или допираме квака, а овие шокови се почести кога времето е суво и студено.

За да ги избегнете можете почесто да користите лосион за тело – на овој начин ќе ја намалите сувоста на кожата, а со тоа и можноста за да „ве фати струја“. Истовремено, можете да носете чевли со гумени ѓонови кои ќе бидат како еден вид изолатор.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi-02.jpg

Како да го спречите икањето?

Икањето е предизвикано од мускулите на дијафрагмата кои се стегаат со неправилен ритам. За да го спречите икањето, исплазете го јазикот што е можно повеќе, а можете и да го фатите и да го повлечете со прстите. Нормално, внимавајте да не се повредите.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi-03.jpg

Како да го спасите поткршениот нокт?

Зарем има нешто полошо од тоа да ви се скрши еден нокт, па да мора да го отстранувате целиот маникир?

За среќа, ако ноктот е поткршен само малку, како на фотографијата горе лево, можете да го „спасите“ со вреќичка од чај. Едноставно, исечете мало парче од вреќичката со чај, ставете го на местото каде што ви е поткршен ноктот и нанесете еден слој безбоен лак. Откако ќе се исуши, малку израмнете го со турпија, па лакирајте ги ноктите.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi-04.jpg

Како да го спречите паѓањето на косата?

Ако сте забележале дека во последно време ви паѓаат повеќе влакна од вообичаено, мора да обрнете внимание на начинот на исхрана. За да се ослободите од проблемот, почнете да консумирате повеќе храна богата со цинк и железо.

Сепак, ако станува збор за поочигледно паѓање на косата и промената во исхраната не ви помага да го решите проблемот, најдобро е да се консултирате со лекар.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi-05.jpg

Како да спиете подобро?

Навистина е лошо кога сте преморени, треба да станувате рано следното утро, а никако не можете да заспиете. Во овој случај од помош ќе ви бидат јаткастите плодови, односно костените и оревите.

Овие плодови се богати со мелатонин – хормонот што го регулира спиењето, па ако изедете малку навечер, можат да ви помогнат да заспиете полесно.

kako-da-go-sprechite-ikanjeto-i-ushte-9-ednostavni-reshenija-za-chesti-sekojdnevni-problemi-06.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Зелен чај против лош мирис и уште 6 трикови со кои чевлите ќе ви бидат удобни и ќе личат на нови Долгото одење или стоење во салонки не е секогаш пријатно. По некое време п...
13 фото-докази дека на некои луѓе сè во животот мора да им е како под конец Јаткасти плодови идеално подредени во посебна тегла, јајца наредени според нијан...
Бизарните обичаи на африканското племе Хамар: Жената се камшикува за да докаже дека е достојна за бр... Пред да се ожени со неа, мажот ја камшикува жената, а таа не смее ни да заплаче,...
Корисни трикови што ги научивме во училиште, а ни служат за цел живот За разлика од новите генерации кои користат паметни табли и голем број надредни ...
Пливањето со полн стомак е опасно – Најчестите летни митови во кои веруваме сите Доколку го чувате кремот за сончање од минатата година, веднаш фрлете го. Раната...
Фотки кои ќе ве утешат – Луѓе кои имале навистина лош ден Скршен клуч во брава, поплавен стан – ако имате лош ден, овие фотки можеби ќе ве...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg