Илина од Скопје беше на соло патување во Лисабон: „Застрашувачко е да си сама, но многу подобро се доживуваат местата“

„Бев 3 недели во Канада, а оттаму, по 6-часовен лет стигнав во Лисабон. Првпат патувам сама, на моменти беше застрашувачко и осамено, но уживав во овие 6 дена... Лисабон има топлина и добри луѓе кои по улица ти посакуваат добар ден“ – раскажува за CRNOBELO.com Илина Димовска од Скопје.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-01.jpg

Илина Димовска (29) од Скопје, која веќе 11 години живее во Љубљана и е страстен љубител на патувањата, летово сама замина во Лисабон, Португалија.

Таа вели дека првпат патува сама, дека на моменти знае да биде застрашувачко и осамено, но дека е незаборавно и неповторливо искуство, кое има свои предности.

Во продолжение, за CRNOBELO.com таа го раскажува целосно нејзиното искуство од соло патувањето и споделува предлози кои ги има за Лисабон:

„Среда наутро. Слетувам во Лисабон после шестчасовен лет од Монтреал, Канада.

После 3 недели во Канада повторно назад на европско тло. Додека јули беше исполнет со многу свадби, родендени и многу дружби со прекрасни луѓе, неколку дена од август беа резервирани за време за себе во прекрасниот Лисабон.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-13.JPG

Ова ми е прво патување каде што сум потполно сама. Патување на кое не се сретнувам со пријатели, на кое не одам да посетам фамилија или познавам многу луѓе.

Отсекогаш сум сакала да патувам сама и да искусам вистински што значи соло патување. И сега сфаќам зошто не е за сите.

Вакво патување бара малку повеќе логистика и внимание и на моменти е дури и застрашувачко и осамено, но е и можност за учење на себеси и на светот низ една различна призма.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-05.JPG

Соло патувања се одлична прилика за интроспекција, за набљудување на околината, за поинтензивно доживување на места и случувања.

Овие шест дена имав прилика да слушнам убава музика, да уживам во прекрасните погледи од ридовите на Лисабон, да се оттргнам од телефонот и социјалните мрежи и да бидам присутна во моментот во кој што сум.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-11.JPG

На секој што размислува дали да се подаде на соло патување, би му препорачала да проба.

На моменти е можеби страшно и осамено, но е и незаборавно искуство кое ќе ви ја наполни душата со многу убавини.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-15.JPG

Зошто баш Лисабон?

Сите што ги познавам имаат најубаво мислење за Лисабон. Тие што го посетиле имаат преубави спомени и премногу желби повторно да му се вратат.

Многу пријателки ми ги пратија нивните списоци, ексел документи, видеа и Инстаграм постови со работи кои морам да ги посетам, пробам, искусам.

Досега не знаев колку луѓето околу мене искрено го сакаат овој магичен град. Но брзо сфатив зошто.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-07.JPG

Од прекрасните паркови полни луѓе и музичари кои свират традиционална Фадо музика, до малите стрмни улички опколени со шарени згради, сè до мирот којшто може да се доживее на скалите на музејот МААТ гледајќи ја реката Тагус.

Лисабон има душа и енергија кои ја немаат сите градови. Има топлина и добри луѓе кои те поздравуваат на улиците и ти посакуваат убав ден.

Има вкусна, традиционална храна и безброј паркчиња каде можеш да прочиташ книга, испиеш добро вино и уживаш во топлите летни денови.

ilina-od-skopje-beshe-na-solo-patuvanje-vo-lisabon-zastrashuvachko-e-no-mnogu-podobro-se-dozhivuvaat-mestata-17.JPG

На следната страница топ 5 предлози за посета + совети од Илина за соло патување во Лисабон... 



Би можело да ве интересира:

Стефан Савевски за патувањето во Јордан: „Ја посетив Петра 4 пати, за Македонците треба виза, а лока... „Невозможно е да пропаднеш во водата на Мртвото Море дури и да вложиш напор, сам...
Ивана Угриновска за патувањето во Тајланд: „Сама возев мотор низ џунгла во 3 наутро“ „Секој сака да ужива во луксузни хотели, но јас сакам да искусам многу повеќе од...
Милош Боев: „Работам во Нигерија како инженер - полиција со оружје ме чува 24/7, едвај се навикнав“ „И одењето во ноќен клуб е со режим за безбедност. Ми приоѓаа луѓе кои сакаат за...
Бев на одмор во Бари: Пиво ќе најдете и за 1,5 евра, но и комплет лежалки за 42 евра Постојат неколку начини од Скопје да се стигне до Бари - еден од нив е со авион ...
Бранко Илиески за патувањето во Перу: „100 пати да се вратам на Мачу Пикчу, нема да ми биде здодевно... „Во Перу јадат и морски прасиња. Ги печат на жар, како во фурна. Секако дека про...
Битолчанката Дивна 13 години работи на брод: „Од аниматор за деца стигнав до директор на одделот, Ма... „Со оглед дека во Македонија беше тешко да се добие работна позиција по завршува...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg