8 работи за кои сите сме слушнале, но никогаш не сме ги виделе

Има многу зборови и работи кои често ги слушаме од повозрасните, на вести или пак на предавања, но не сме сигурни како всушност тие изгледаат.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-001.jpg

Дури се случува и самите да ги користиме, но иако делумно знаеме за што служат, сепак не можеме да си ги замислиме и визуелизираме тие нешта во реалноста.

Затоа ние ќе се обидеме барем овие 8 работи да ви ги донесеме поблиску и да имате идеа како изгледаат, доколку досега не знаевте:

Црната кутија

Парадоксално, црната кутија во денешно време е портокалова. Постојат неколку различни верзии за тоа од каде го добила ова име:

  • Првите уреди за снимање во авион биле црни и правоаголни
  • Поради нивната мистичност – нивната содржина останува тајна за речиси сите
  • Првите уреди за снимање биле покриени со црни саѓи по рушењето на авионот

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-01.jpg

ДНК

Речиси секој знае како изгледаат познатите ДНК спирали. Но, малку луѓе знаат дека можат да бидат видени и со голо око поради должината на молекулата.

За да се направи тоа, мора да се направи одреден експеримент. ДНК-та ќе се претвори во нишки кои можат да се намотаат околу камен или да се исушат во влакнеста супстанца како оваа на фотографијата.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-02.jpg

Мастодонт

Мастодонтите биле огромни волнени животни со масивно тело и заби. Овие „џинови“ живееле на нашата планета дури и пред мамутите.

Всушност, тие многу наликувале на мамутите, па лаиците лесно може да ги помешаат овие 2 животни.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-03.jpg

Гибралтар

Гибралтар е британска прекуморска територија сместена на најјужната точка од Пиринејскиот Полуостров, која се граничи со Шпанија.

Ова е интересно место за кое сигурно сте слушнале, но сепак не сте го виделе. Парче земја од само 6,8 км2 каде можете да зборувате англиски, да платите во фунти и да ја видите Африка зад Гибралтарскиот Проток.

Гибралтар е исто така единственото место во Европа каде што живеат мајмуни во шумата.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-04.jpg

Биткоини

Да бидеме поточни, биткоините не изгледаат никако, бидејќи тие се дигитална валута која нема физички еквивалент.

Но, од 2011-та, компанијата Casascius Bitcoin Mint издава „биткоини во кеш“. Овие пари имаат адреса и клуч скриен во холограм.

Овие токени и картички се користат за уплаќања во готово.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-05.jpg

Опашка на слон

Кога ќе се спомене опашка на слон, многумина замислуваат нешто тенко и незабележливо.

Но, изгледа дека опашката на слонот е покриена со долги и дебели влакна кои наликуваат на четка. Африканците ги користат овие влакна за да направат нараквици.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-06.jpg

Голем хадронски судирач

Најголемиот и највисокоенергетскиот забрзувач на честички во светот се наоѓа близу Женева, на границата со Швајцарија и Франција. Не може да се види одозгора бидејќи е под земја.

Судирачот е сместен во тунел со обиколка од 27 км каде честичките се забрзуваат и судираат за да се види и следи нивното распаѓање на помали делови.

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-07.jpg

Лиценцирани производи на Adobe

Во случај некој да не ги видел (без навреда).

8-raboti-za-koi-site-sme-slushnale-no-nikogash-ne-sme-gi-videle-08.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10 работи кои парите не можат да ви ги купат во животот Достоинство, љубов... Потсетник дека најважните работи во животот не можат да се...
9 работи од кои треба да се откажете (за да живеете среќно) Откажете се од навиката судот на другите луѓе да ви диктира како да се однесуват...
9 работи кои секој ден ги земаме здраво за готово (а за кои треба да сме благодарни) Во Македонија како кукањето да ни стана навика. Ајде наместо да се жалиме, да се...
5 работи кои често ги купуваме, а кои (реално) не ни се потребни Денес се многу популарни справите за вежбање кои се користат дома. Ги гледа...
8 работи за кои вреди да дадете повеќе пари, за да заштедите долгорочно На кои работи не треба да штедите кога ги купувате? Погледнете кај кои 8 продукт...
Ретро кујнски апарати што нашите баби (веројатно) ги користеле Сте виделе ли миксер кој не работи на струја? А, сте виделе ли како изгледале не...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg