Митови кои всушност се вистини

Секој има барем по еден мит за светот околу себе кој тешко може да го прифати. Но, од време навреме се случува некој од тие митови, всушност, да е вистинит.

postojat-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-01.jpg

Ние ги собравме некои од најчудните митови кои се покажале како вистини:

Банкоматите можат да ги идентификуваат луѓето според нивниот глас, очи и физичкиот изглед.

Во 2015-та, Кина претстави нов тип на банкомати кои ги идентификуваат лицата на луѓето за да се спречат измамниците. Исто така, има банкомати кои препознаваат и глас.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-9.gif

Флуоридот може да им наштети на забите

Стоматолозите препорачуваат да користите паста со флуорид за превенција на кариес, но ново истражување направено во Нов Зеланд открива дека флуоридот всушност може да биде штетен ако се користи во големи количини.

Кога влегува во организмот може да го попречи функционирањето на мозокот, на нервниот систем, на системот за варење и бубрезите и може да го забрза процесот на стареење.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-2_copy.jpg

Научниците имаат креирано хибридни животни

Темата често можете да ја сретнете во научно фантастичните филмови, но навистина постојат хибридни животни и птици кои се добиваат со манипулирање на ДНК и комбинирање на најдобрите гени.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-3.jpg

Шеќерот има влијание на однесувањето на детето и развојот

Рафинираниот шеќер и другите прости јаглехидрати предизвикуваат брзо растење на новото на глукоза во крвта, а со тоа и лачење на адреналин кој ја намалува способноста за концентрација, за учење, ги расипуваат забите, дебелеат и можат да предизвикаат дијабетес.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-4.gif

Боемската шума постои

Постои место каде се собираат сите најбогати и најмоќни личности и се вика „Боемска шума“, а тука се прават некои од најчудните мистични и религиозни обреди. Во 2000-та дури биле и тајно снимени.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-5_copy.jpg

Постои микро пиштол кој предизвикува срцев удар

Да, постојат пиштоли кои имаат куршуми кои дејствуваат исто како да ве каснал инсект, но отровот кој го пуштаат многу брзо се шири и предизвикува срцев удар.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-6.jpg

Цената на дијамантите е непотребно висока

Дијамантите не се така ретки како што мислат повеќето, но затоа што компанијата De Beers контролира најголем дел од дијамантите во светот, вештачки ја држи нивната цена висока.

dijamantite-ne-se-retki-ima-hibridni-zivotni-mitovi-koi-vsushnost-se-vistini-7.jpg

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

15 фото-докази дека сè уште постои добрина во светот Во време кога почнуваме да ја губиме вербата во луѓето, се дистанцираме и станув...
Застарени (женски) навики што ги научивме од мајките и бабите и треба да ги заборавиме Треба да носиме градник по дома, срамно е мажите да купат влошки за жените и мор...
Ретро кујнски апарати што нашите баби (веројатно) ги користеле Сте виделе ли миксер кој не работи на струја? А, сте виделе ли како изгледале не...
„Нема да се омажам за тебе“: 8 жени открија зошто ги одбиле своите партнери „Ме побара за сопруга и ми рече да си ставам тетоважа ‘приватна сопственост, заф...
Најбизарните рекорди во светот (кои не треба да пробате да ги срушите) Дали би се осмелиле да поминете 10 дена затворени во ковчег? А, дали би ставиле ...
Пливањето со полн стомак е опасно – Најчестите летни митови во кои веруваме сите Доколку го чувате кремот за сончање од минатата година, веднаш фрлете го. Раната...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg