Сара од Струга: „Чувам малтезер и германски овчар - како ми изгледа животот со две кучиња дома?“

„За разлика од мојот малтезер Цезар кој е многу независен, мојот германски овчар Кимбо е целосна спротивност. Не може да живее без мене. Ме следи секаде низ домот, во тоалет, во кујна, секако дека спиеме заедно, гледаме ТВ заедно, а кога сум надвор без него лежи и ме чека во мојата соба. Додека не сум дома не јаде и не пие од тага. Кога се враќам се превртува од радост…“, раскажува Сара Матовска (26) од Струга за CRNOBELO.com.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-01.jpg

Сара Матовска (26) од Струга е дипломиран правник, а моментално води сопствена фирма за перење и хемиско чистење.

Таа е вљубеничка во животните и има два миленици.

За CRNOBELO.com таа споделува како ѝ изгледа секојдневието со нив:

„Родена сум во семејство кое ги обожава животните, а домашните миленици имаат посебно место за нас. Татко ми одгледуваше долги години шкотски овчари или популарните леси, потоа прејдовме на помали раси како пудлица и пекинезер, па малтезер и на крај се вративме на големите раси со еден прекрасен германски овчар или народски кажано вучјак.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-08.jpeg

Би рекла секое куче е посебно и секое сум го сакала неизмерно. Но, 26 години живот со миленици е долг период, би ми требале многу страници ако зборувам за сите, па би се задржала на последниве 11 години, кога го зедовме Цезар.

Цезар е малтезер, мало, бело, пуфкасто топче кое е првото куче кое го чуваме дома внатре. Како раса тие се салонски кучиња, создадени за домашни услови, не се митарат, не мирисаат и антиалергени се. Кога го зедов Цезар бев тинејџерка, а тој младо и здраво куче полно со енергија, па секој слободен миг го минувавме надвор.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-07.jpeg

Цезар има фобија од вода, па плажата не му е баш омилена дестинација ама затоа редовни сме низ парковите и по кејот на реката Црн Дрим.

Сепак, со оглед на животниот век на кучињата и неговите 11 години веќе е возрасен, па прошетките ни се пократки, а тој сега обожава да лежи покрај камин. Премногу сака топлина поради што често викам дека е повеќе мачка него куче.

Цезар е доста паметен, кога зборуваме дома по неговата реакција се гледа дека разбира многу зборови, темпераментен е и не се предава лесно. Би рекла и бестрашен.

А како и да не е, кога веќе година и пол живее со огромен Германски овчар, кој иако е алфа и доминантен, сепак ја почитува хиерархијата и за него Цезар е „закон“.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-11.jpeg

Кимбо (германскиот овчар) е баш „пандемско куче“. Роден е на 23.07.2020, а во нашиот дом дојде 40 дена подоцна.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-02.jpeg

Со оглед на староста на Цезар ми недостигаше поактивно куче кое ќе ми биде верен придружник и ќе ме следи секаде. А Кимбо е токму тоа. Верен, лојален, послушен, покорен, интелигентен и љубопитен. Типичен германски овчар.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-10.jpeg

Пред да го земам наидов на лавина коментари: не е за дома, голем е, мирисаат, па како со две кучиња… Но, во консултација со познатиот кинолошки судија и сопственик на одгледувачницата „Вон дер Црни Дрим“ од каде и потекнува Кимбо, господинот Љупчо Петрески на кој сум неизмерно благодарна за сите совети и насоки кои ги добив, денес Кимбо е солидно дресиран и одлично се снајде во живеењето дома. Би рекла дека е едно големо бебе.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-14.jpeg

За разлика од Цезар кој е многу независен, Кимбо е целосна спротивност. Не може да живее без мене. Ме следи секаде низ домот, во тоалет, во кујна, секако дека спиеме заедно, гледаме ТВ заедно, текстов го пишуваме заедно, а кога сум надвор без него лежи и ме чека во мојата соба. Додека не сум дома не јаде и не пие од тага. Кога се враќам се превртува од радост.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-04.jpeg

Благодарение на соодветната исхрана и витамини кои ги прима, Кимбо израсна во здраво и силно куче, кое воопшто не мириса и со соодветно чешлање и капење воопшто немаме проблем со хигиената. А капење обожава. Порасна на плажа и буквално нема трпение додека стигнеме од дома до езеро за да се искапе. Не можеш да го извадиш од вода.

sara-od-struga-chuvam-maltezer-i-germanski-ovchar-kako-mi-izgleda-zhivotot-so-dve-kuchinja-doma-05.jpeg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Чував кучиња и мачки - Какво е моето искуство и што можете да очекувате од нив како миленици? Кучето е секогаш умно. Сѐ ве разбира и сѐ ве слуша. Толку е паметно што да можеш...
Дали вашето куче спие добро + како да му го подобрите квалитетот на сонот? Осигурете се дека е доволно физички активно и не дозволувајте да спие во многу с...
Дресер на кучиња открива кои раси никогаш не би ги вдомил – Непријатно мирисаат и не се пријателски ... „Мрсната кожа ги прави да мирисаат лошо, без разлика колку често се капат. Од ми...
Лесно се дресираат, лојални се: Кои се најинтелигентните раси на кучиња? Кучињата од расата бордер коли се сметаат за најинтелигентни во светот, а на лис...
Низ илустрации: Докази дека мачките и кучињата се од различни планети Додека кучето ве гледа како бог, мачката е убедена дека вие сте ѝ слуга. Дали по...
Фотографии кои покажуваат дека животните ја чувствуваат нашата љубов Колку што ние си ги сакаме мачките и кучињата што ги чуваме дома, толку и тие нè...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg